woensdag 15 april 2009

Hoe dan!

Het is leuk om te horen dat ook wij onze eigen taal maken. Dat we mee gaan met trends, oude woorden hergebruiken of er afgeleiden van gebruiken. Alleen op kantoor natuurlijk, daarbuiten verstaan ze ons echt niet.

In Leipe shit, ouwe!, schreef ik over taaltrends, de betekenis en het ontstaan daarvan. Daarin zei ik dat taal wordt bepaald door de gebruikers, dat trends de taal bepalen en dat taal ook zeker trends bepaalt: ‘Hoe moet een trend je anders aanspreken?”

Omdat taal en taalgebruik mij altijd opvalt, is de taal van the valley en de ontwikkeling daarvan ook niet onopgemerkt gebleven. Zo werd de taal van the valley voor de samensmelting voornamelijk gedomineerd door woorden als OWNED, POWNED en FAIL. Na de samensmelting heeft “onze” taal zich langzaam maar zeker ontwikkeld tot een soort slang. Tot deze slang horen onder andere de woorden: ‘echt he’, ‘jonguh’, ‘tozz’, ‘tollietozz’ en ‘hoe dan’. Wil overigens niet zeggen dat alle de gebruikers deze slang bepalen of gebruiken, dit blijft toch voorbehouden aan een bepaald groepje mensen.

Hoe dan ook, net als op elk kantoor, hebben wij ook onze eigen taal ontwikkeld en dat is leuk om te horen. Het is alleen niet zo dat deze taal door iedereen gebruikt wordt of kan worden. Het is net als in de echte wereld: het moet je wel aanspreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten